قلعه بمپور، استان سیستان و بلوچستان، فروردین 1388
بمپور در 25 کیلومتری غرب ایرانشهر قرار دارد. در دوره افشاریان تا قاجاریه به عنوان مرکز حکمرانی بلوچستان جنوبی ( مکران ) ایفای نقش می نموده است به گونه ای که ایالت کرمان و مکران ( بلوچستان) به مرکزیت بمپور توسط حاکمی واحد اداره می شده است اما پس از دوره قاجار با مرکزیت یافتن ایرانشهر به عنوان مرکز شهرستان ایرانشهر و ساخت قلعه ای عظیم در آن ( قلعه ناصری) ، بمپور به یکباره اقتدار نظامی و سیاسی و حکمرانی خود را از دست داده و مرکزیت و مقر حکومت بلوچستان از بمپور به ایرانشهر انتقال می یابد.
در خصوص وجه تسمیه بمپور برخی بر این عقیده اند که این شهر ساخته بهمن پسر اسفندیار است و نام اولیه آن بهمن پور بوده که به تدریج بمپور شده است ولی در واقع آن را از این رو بم پور می نامند که این قلعه تقریبا مشابه ارگ بم ولی در مقیاسی کوچکتر است.
این قلعه بر فراز تپه ای عظیم و مصنوعی احداث شده است و زمان ساخت آن گرچه دقیقا مشخص نیست ولی با توجه به سبک معماری و نحوه ساخت و برج و باروهای آن حداقل می بایست تاریخ ساخت آن به سده 4 هجری بازگردد ولی با توجه به کاربرد خشت های قطور و بزرگ با اندازه خشت های رایج دوره ساسانی و هم چنین شباهت قلعه بمپور به بناهای دوره ساسانی منطقه از جمله قلعه دختر کرمان و ارگ بم، تاریخ ساخت آن می تواند به دوره ساسانیان و قبل از اسلام نیز بازگردد.
بمپور قلعه ای است مسکونی و تدافعی که تماما از خشت خام و گل ساخته شده است. شمال ارگ حاکم نشین و در جنوب بخش عام نشین قرار دارد. بخش هایی از قلعه در دوره های افشاریه، زندیه و قاجار آباد و مسکونی بوده که بر طبق متون تاریخی در زمان فرار آقا خان محلاتی، سردار حبیب ا...خان برادر آقا خان این قلعه را به توپ بست و صدمات زیادی به آن وارد نمود. این قلعه نهایتا در سال 1345 در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت.
منبع: کتاب " شهرستان ایرانشهر " از انتشارات سازمان میراث فرهنگی استان سیستان و بلوچستان
@ : به محض ورود ما، مسوول نگهداری از قلعه که از اهالی همان منطقه بود به همراه دختر کوچکش به جمع ما پیوستند و با خوشرویی ما را در بازدید از این ارگ دیدنی - که براستی به رسیدگی نیاز دارد - همراهی کردند. خیلی دلم می خواست از دختر کوچک که لباس محلی زیبایی پوشیده بود در محوطه ارگ عکس بیندازم، اما هر بار با دیدن دوربین خود را پشت پدرش پنهان می کرد و حتی تشویق های پدرش هم نظرش را تغییر نداد.. حیف شد!
@ : لطفا برای دیدن تصاویر در اندازه بزرگتر، روی آن ها کلیک کنید.
( Click on Photos to Enlarge )
Bampoor Castle, Sistan n Baluchestan, Iran
۷ نظر:
سلام آتوسای عزیز ممنون بابت این عکس های زیبا و متنی که نوشتی. عکس اول که واقعا زیبا بود منو یاد نقاشی روی بوم با رنگ روغن میندازه...
و ممنون بابت اظهار لطفت در TE
مرسی. خدانگهدار
سلام
چه پست پر باری
دست مریزاد واقعا
متن ، جذاب و خواندنیست
عکس ها هم فوق العاده زیبا و چشم نوازن. مخصوصا اولی و آخری
سپاس فراوان
گزارش تصويري بسيار پر محتوايي شده است. رنگها هم خيلي خوب درآمده اند.
با اعتذار از پروین اعتصامی:
بیند این( قلعه) و عبرت گیرد
هر که را دیده عبرت بین است
سلام آتوسا جون!
خوبی؟
ببخشید دیر اومدم!!
یادش بخیر چقدر اون سفر خوش گذشت!
عکسات 20 بودن
بوس
بای
چه عكس هاي زيبايي، دلم نيامد ننويسم، بسيار دلنشين
بسیار عالی بود
به امید دیدن عکسهای این چنین از مکران عزیز
ارسال یک نظر